Mechanica

Mechanica is een zeer praktische beroepsopleiding met eerder weinig algemene vakken.

In de tweede graad bieden wij Basismechanica/ fiets&bromfiets techniek aan.

Basistechnieken als boren, zagen, draaien en slijpen worden ingeoefend.

Vaardigheden die meer handigheid vereisen (lassen, snijbranden, solderen, plooien, plaatbewerking en montage) worden ook getraind.

Bovendien leer je al doende gereedschappen en machines kennen die vaak gebruikt worden in de metaalnijverheid. Je leert ze gebruiken en onderhouden. Je leert je informeren, tekeningen van installaties lezen en zelf plannen op schaal tekenen.

De richting ‘Werktuigmachines’ in 3de graad gebeurt best na de 2de graad 'Basismechanica', maar kan ook vanuit andere TSO- of BSO-richtingen met een ‘mechanische’-achtergrond.

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding word je een vakman/-vrouw die met handbediende of computergestuurde machines verschillende materialen kan bewerken.

De focus ligt op het verwerven van kennis, vaardigheden en ervaring via de vele praktijkuren in de schoolwerkplaats en tijdens de stage.

Je oefent met boormachines, draaibanken, lasapparatuur, frees- en slijpmachines.

Je leert plaat- en profielmateriaal lassen en solderen, mechanische constructieonderdelen (de)monteren en afstellen.

Je leert ook CNC-machines programmeren, via de computer informatie opzoeken, werken met eenvoudige rekenbladen voor kostprijsberekening en tekenprogramma’s gebruiken ….

De stage zorgt voor nuttige ervaring op de werkvloer. Ook het VCA veiligheidsattest wordt behaald. Dit attest verwachten de bedrijven, dit maakt je helemaal klaar voor de industrie! 

 

Na het 6de jaar kan je kiezen om je nog verder te specialiseren in het 7de jaar "Pijpfitten-lassen-monteren". Dit specialisatiejaar is zeer praktisch opgevat.

Je leert buis- & industriële pijpconstructies voorbereiden en maken aan de hand van tekeningen en technische informatie. Zelf tekenen en tekeninglezen is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Hiervoor leer je gebruik maken van professionele software.

Ook het uitvoeren van gecertificeerde (de)montage- en laswerkzaamheden krijgt veel aandacht. Je moet niet alleen de materialen en de onderdelen die je gebruikt goed kennen, je leert ook de modernste lastechnieken.

Tijdens het jaar doe je 2 dagen per week stage. Daarnaast kan je ook je rijbewijs heftruck,   certificaten lastechnieken en bedrijfsbeheer behalen. Hiermee heb je zeker de beste kansen op de arbeidsmarkt.