Voeding-Verzorging

Werk je graag met en voor mensen?

De studierichting Voeding-Verzorging richt zich naar leerlingen die belangstelling hebben om met mensen om te gaan, zin hebben voor verantwoordelijkheid en sociaal bewogen zijn, leergierig zijn naar het aanleren van huishoudelijke-, verzorgende-, en opvoedkundige taken.

Deze richting bereidt je voor op een beroep in de verzorgingssector: kinderopvang, rusthuizen, thuis- en de gezinszorg.

Het leren omgaan met en het verzorgen van bejaarden en kinderen zijn centrale doelstellingen.

In de 1ste graad (1ste jaar B, 2de jaar BVL) maak je voor het eerst kennis met de brede waaier van verzorgende taken: de zorg voor het lichaam (handen, voeten, haar, huid, gelaat, gebit, houding, …), de bereiding van gezonde dagdagelijkse voeding, het onderhoud van een leefruimte, …

Ook in de 2de graad (3de en 4de jaar VV) ligt de nadruk op het ‘doen’: wat je in theorie leert, pas je meteen toe in de praktijk door te oefenen in verschillende vakken. Hierdoor krijg je optimaal de kans om verschillende vaardigheden te ontwikkelen die van pas komen in je verdere schoolloopbaan, en in je toekomstig beroep.

In de 3de graad (5de en 6de  VERZORGING) ligt de nadruk vooral op de stages bij zowel kinderen als bejaarden. Hierbij krijg je verder de kans om het theoretische om te zetten naar de praktijk. Een ideale leerschool!

Na het 6de jaar ontvang je een studiegetuigschrift en ben je een verzorgende die kan werken in instellingen bij kinderen (tot 3 jaar) of bejaarden.

De opleiding kinderbegeleider duaal wordt georganiseerd als een specialisatiejaar in het derde leerjaar van de derde graad (7de) beroepssecundair onderwijs, voor het studiegebied personenzorg. De leerling dient zijn opleidingstraject te vervullen binnen volgende 2 contexten: baby’s en peuters en schoolgaande kinderen.

Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: beroepskwalificatie kinderbegeleider baby’s en peuters, niveau 4 en beroepskwalificatie kinderbegeleider schoolgaande kinderen, niveau 4.

De opleiding zorgkundige duaal wordt georganiseerd als een specialisatiejaar in het derde leerjaar van de derde graad beroepssecundair onderwijs, voor het studiegebied personenzorg. De leerling dient zijn opleidingstraject te vervullen op zowel een werkplek residentieel als op een werkplek in de thuiszorg.

Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven: beroepskwalificatie zorgkundige, niveau 4.